Ons advies voor waterdichte horloges

Doe gewoon uw horloge af als u gaat douchen, zwemmen, snorkelen, enzovoort. Het is het risico niet waard. Wat er ook op het horloge staat, wat er ook in de productinformatie staat van het merk, de kans dat er vocht in uw horloge komt, blijft aanwezig door externe omstandigheden. Mocht u toch met horloge willen zwemmen, draag dan een professioneel duikhorloge.

Wat betekent Bar, ATM en meter?

Op het horloge kan de waterdichtheid worden aangegeven in het aantal bar, atm of meter. De atmosferische druk is gelijk aan 1 bar en is gelijk aan 1 atm (atmosfeer). 10 meter waterdruk is gelijk aan 1 atm of 1 bar.

Kortom: staat er 10 bar, of 10 atm op uw horloge, dan bedoelt men dat het horloge 100 meter “waterdicht” is.

De aangegeven diepte is gebaseerd op laboratoriumtesten die op kamertemperatuur zijn uitgevoerd. Het betreft dus een theoretische aanduiding die uitgaat van perfecte condities. Deze condities zullen in werkelijkheid niet bereikt worden. Zeker niet bij zwemmen of duiken, waarbij alleen al de armbeweging de druk op het horloge enorm verhoogt.

Waarom valt waterbestendigheid niet onder de standaard 24hero garantie?

Mensen oefenen ongemerkt druk uit op horloges, laten ze vallen, leggen ze in de hete zon, duiken vervolgens in koud water, springen met horloges die tegen het wateroppervlak stoten, gebruiken de functies onder water, kronen kunnen per ongeluk worden gedraaid, knoppen kunnen worden ingedrukt, ze gebruiken horloges in de sauna, in bad, onder de douche, enz. Dit is precies de reden waarom waterbestendigheid niet onder de garantie valt. Uiteraard willen wij op goede voet met onze klanten blijven staan. Uit onze ervaring blijkt dat het onmogelijk is om te weten hoe de horloges worden gebruikt en of het echt om een fabricagefout gaat.

Onjuist gebruik

Horloges met het label "waterbestendig" zijn gebouwd om bepaalde niveaus van vocht en blootstelling aan water te weerstaan, afhankelijk van hun specifieke classificatie.

Maar zelfs deze horloges kunnen waterschade oplopen door verschillende oorzaken, meestal als gevolg van onjuist gebruik:

 

1. Overschrijding van de waterbestendigheidsdiepte

Elk waterbestendig horloge heeft een waarde voor een specifieke diepte (bijv. 30 m, 50 m, 100 m). Als het horloge dieper wordt ondergedompeld dan de aangegeven diepte, kan er water in het horloge sijpelen.

2. Temperatuurveranderingen

Als een horloge van extreme kou (zoals een koud zwembad) naar extreme hitte (zoals een warm bad of direct zonlicht) wordt gebracht, kunnen onderdelen uitzetten en krimpen, waardoor de verzegeling mogelijk wordt verbroken.

3. Leeftijd en slijtage

Na verloop van tijd kunnen de afdichtingen en pakkingen die zorgen voor waterbestendigheid slechter worden. Regelmatig onderhoud is nodig om ervoor te zorgen dat het horloge zijn waterbestendige eigenschappen behoudt.

4. Niet of slecht afgedichte kroon

Als de kroon niet goed is afgedicht of vastgeschroefd (bij horloges met een schroefkroon), kan er water binnendringen.

5. Impact en schade

Een sterke impact, zoals wanneer je het horloge laat vallen of het tegen een hard oppervlak slaat, kan de kast of het kristal beschadigen, waardoor de waterbestendige afdichting in gevaar komt.

6. Onjuiste afdichting na onderhoud

Als het horloge wordt gerepareerd of de batterij wordt vervangen en de achterkant van de kast of een ander onderdeel niet goed is afgedicht, kan de waterdichtheid in gevaar komen.

7. Knoppen onder water indrukken

Bij horloges met drukkers of knoppen kan er water in het horloge komen als u erop drukt terwijl het onder water is.

 

Hoe het risico op waterschade te minimaliseren:

  • Zorg er altijd voor dat de kroon goed vastzit voordat je het horloge blootstelt aan water.
  • Overweeg om de waterbestendigheid van het horloge jaarlijks te laten controleren, vooral als het regelmatig aan water wordt blootgesteld. Voor zeer warme klimaten en een zeer actieve levensstijl kan vaker onderhoud nodig zijn.
  • Controleer na elk onderhoud of het horloge opnieuw is verzegeld en getest op waterdichtheid.

Als er water in een waterbestendig horloge komt, is het cruciaal om de situatie onmiddellijk aan te pakken door het horloge naar een professional te brengen. Vocht binnenlaten kan leiden tot corrosie, schade aan het uurwerk en andere lange termijnproblemen. Door het horloge onmiddellijk te openen, kan de situatie nog worden gered.